Oleh: Kamariah Long (PhD)
Pusat Penyelidikan Bioteknologi MARDI
Pusat Penyelidikan Bioteknologi MARDI
Baru-baru ini berita mengenai obesiti di
kalangan murid sekolah telah menarik perhatian ramai. Bermacam punca
dibincangkan dan diketengahkan pelbagai pihak. Antaranya ialah jenis
makanan yang dijual di kantin dan di luar kawasan sekolah. Berbagai
pandangan diberikan berkaitan obesiti dan akhirnya isu memakan NASI
LEMAK ditunding sebagai salah satu puncanya.Isu ini menjadi semakin
hangat setelah terdapat ura-ura Kementerian Pendidikan Malaysia untuk
tidak membenarkan penjualan nasi lemak di kantin sekolah. Rasional
pengharaman ini bukan kerana nasinya tetapi kerana penggunaan SANTAN
KELAPA dalam penyediaan nasi lemak.
Sebagai seorang profesional yang
terlibat dalam penyelidikan kelapa, saya terpanggil untuk memberi
pandangan dan membetulkan MITOS terhadap santan kelapa. Saya merasakan
begitu bersalah jika membiarkan masyarakat terus menerus menghukum dan
mengenepikan khazanah alam yang dianugerahkan Allah SWT. Masih
terngiang-ngiang di telinga saya bagaimana seorang ibu memberikan
pendapatnya semasa wawancara berita TV3. Beliau menyatakan nasi lemak
melemahkan pemikiran anaknya. Juga di zaman persekolahan saya dahulu,
jika ada murid tertidur dalam kelas cikgu terus menunding nasi lemak
sebagai penyebabnya. Sehingga kini mitos santan kelapa masih
berterusan.
Sayangnya perkara ini berlaku juga di
kalangan profesional termasuk pakar permakanan Malaysia. Malah ketika
saya menjalankan ujian saringan kesihatan di sebuah hospital swasta,
saya juga dinasihatkan supaya mengurangkan pengambilan santan. Santan
kelapa dikatakan mengandungi kolestrol yang tinggi. Walau
bagaimanapun, analisis saintifik mendapati kolestrol dalam santan
kelapa adalah tersangat rendah berbanding lemak dari sumber lain,
terutamanya haiwan. Begitu juga kandungan kolestrol dalam minyak
kelapa.
Kandungan kolestrolnya adalah terendah berbanding minyak sayuran lain dan lemak haiwan.
Jadual 1: Kandungan kolestrol dalam minyak
Sumber minyak | Kandungan kolesterol (mg/kg) |
Minyak kelapa | 5-14 |
Minyak bunga matahari | 8-44 |
Minyak isi rong sawit | 9-40 |
Minyak sawit | 13-19 |
Minyak soya | 20-35 |
Minyak biji kapas | 28-108 |
Minyak jagung | 18-95 |
Minyak biji rape | 28-108 |
Lemak haiwan | |
Beef tallow | 800-1400 |
Mentega | 2200-4100 |
Lemak babi | 3000-4000 |
(Sumber: Inform Vol 13, 2002)
Persoalan kini ialah sama ada telah
dijalankan kajian saintifik mengenai kesan pengambilan santan dalam
makanan harian ke atas pengguna. Secara peribadi, saya belum menjumpai
sebarang kertas kerja santifik berkaitan perkara ini. Jika demikian,
bagaimana santan sebegitu dicemuh sebagai punca kepada masalah
obesiti dan penyakit jantung.
Santan kelapa mempunyai kandungan lemak
tepu yang tinggi dan boleh diproses untuk menghasilkan minyak kelapa.
Minyak kelapa mengandungi lebih kurang 92% asid lemak tepu.
Kemungkinan kandungan asid lemak tepu yang tinggi inilah penyebab kepada wujudnya mitos tentang minyak kelapa. Pada suatu ketika dulu pengambilan minyak yang kaya dengan asid lemak tepu telah menjadi isu besar di Amerika Syarikat (AS) dan ditentang secara besar-besaran.
Kempen anti-minyak tropika dan Program
Piramid Makanan (Food Pyramid Program) telah dilancarkan dalam tahun
1992 secara besar-besaran oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat
(United States Department of Agriculture, USDA) dan Persatuan Penanam
Kacang Soya (American Soybean Association, ASA). ASA mencegah
pengambilan minyak tropika yang mengandungi asid lemak tepu yang
tinggi. Asid lemak tepu pada masa itu dipercayai penyebab kepada
masalah penyakit jantung dan kegemukan.
Akibat dari kempen tersebut, penduduk
AS telah mengubah cara permakanan di mana pengambilan minyak soya dan
minyak jagung digunakan sepenuhnya dalam diet mereka. Program ini
ternyata membawa banyak masalah kepada kesihatan penduduk AS. Selepas 20
tahun program ini berlangsung, didapati 64% dari penduduk AS menghadapi
masalah kegemukan (National Health 3 / 4 and Nutrition Examination
Survey 1999-2000). Selain itu, penyakit kencing manis, darah tinggi dan
penyakit jantung juga menunjukkan peningkatan yang mendadak di AS.
Ternyata Program Piramid Pemakanan ini
membawa musibah kepada penduduk AS. Kini pendapat yang mengaitkan
penyakit jantung dengan asid lemak tepu dipertikai ramai saintis. Kajian
terkini menunjukkan penyakit jantung bukanlah disebabkan pengambilan
asid lemak tepu tetapi disebabkan pengambilan asid lemak perlu
(essential fatty acids) yang berlebihan (Time’s March 1, 2004 dan
Fortune’s October 23, 2003).
Tubuh manusia tidak dapat mensintesis
asid lemak perlu dan hanya diperoleh dari diet pemakanan. Minyak jagung,
minyak soya dan minyak bunga matahari mengandungi asid lemak perlu,
omega-6 iaitu asid linoleik (C18:2, ?6), yang tinggi. Tubuh manusia
akan menukar asid linolenik kepada asid arakidonik (C20:4, ?6). Asid
arakidonik akan bergabung dengan fospholipid yang terdapat pada lapisan
(membrane) plasma sel-sel badan. Bila diperlukan asid ini akan
dipisahkan daripada lapisan plasma sel badan dan akan membentuk sebatian
aktif eicosanoids (prostaglandins) yang mempunyai pelbagai fungsi.
Kehadiran sebatian aktif ini dalam kadar yang berlebihan akan
menyebabkan keradangan dan penyakit alahan (allergic).
Rakyat AS mengambil omega-6 (minyak
jagung, minyak soya, minyak bunga matahari) 20 kali ganda lebih tinggi
berbanding asid omega-3 (minyak ikan). Keadaan ini menyebabkan
berlakunya ketidakseimbangan yang melampau dalam pengambilan asid
omega-?3 dan omega-?6.
Prostaglandins yang dihasilkan secara
berlebihan menyebabkan keradangan seterusnya penyakit kronik kepada
rakyat AS. Selain dari itu, asid trans juga didapati menyumbang kepada
masalah penyakit jantung dan kegemukan. Asid trans bukanlah asid yang
boleh didapati secara semula jadi. Asid ini terbentuk semasa proses
penghidrogenan (hydrogenation process).
Proses penghidrogenan ialah tindakbalas
kimia yang dilakukan untuk menjadikan minyak kacang soya, jagung dan
bunga matahari pepejal atau lemak pada suhu bilik. Gas hidrogen
ditambah semasa proses ini untuk menukarkan minyak kepada lelemak.
Proses ini bertujuan mempelbagaikan kegunaan minyak tersebut dalam
industri makanan terutama dalam industri pembuatan majerin dan lelemak.
Marjerin dan lelemak yang diperbuat dari minyak soya dan minyak jagung
perlu melalui proses penghidrogenan. Lelemak ini digunakan secara
berleluasa di AS dalam pembuatan biskut, kek, aiskrim, piza, coklat dan
sebagainya.
Food and Drug Administration (FDA) AS
akhirnya menyedari masalah yang timbul akibat dari penggunaan asid
trans ini. Pada Januari 2006, FDA telah mewajibkan pengusaha makanan
melabelkan peratusan asid trans yang terdapat dalam makanan yang
dihasilkan.
Terdapat beberapa kajian di AS mengenai
kesan pengambilan minyak kelapa terhadap tikus. Hasil kajian ini
menunjukan kandungan kolestrol dan LDL (low density lipoprotein) dalam
darah tikus meningkat.Walau bagaimanapun, minyak kelapa yang digunakan
dalam kajian ini telah dihidrogenasikan. Dengan kata lain, minyak kelapa
yang diguna dalam ujian ini dicemari asid trans.
Keputusan ujian ini tidak seharusnya
diterima sebagai tindakbalas sebenar tikus terhadap pengambilan minyak
kelapa. Sudah sampai masanya rakyat Malaysia menyedari betapa pentingnya
khazanah alam yang dikurniakan kepada kita. Teknologi yang canggih
telah banyak membantu kita membongkar rahsia 4 / 4 alam. Asid lemak tepu
boleh dibahagi kepada tiga peringkat iaitu, asid lemak tepu berantai
karbon pendek (C 4:0-C 6:0), sederhana (C 8:0-C 12:0) dan panjang
(C 14:0 >). Setiap asid lemak tepu ini mempunyai peranan
masing-masing dan kita memerlukan kesemuanya. Minyak kelapa merupakan
sumber trigliserida berantai sederhana (Medium Chain Trigliseride,
MCT). Banyak kajian klinikal berkaitan bahan ini dijalankan di negara
maju termasuk Eropah dan Jepun.
Kajian mendapati asid lemak berantai
sederhana dimetabolitkan badan secepat glukosa tetapi ia mampu
membekalkan tenaga yang lebih tinggi. Tenaga yang terhasil dari asid
lemak berantai sederhana ialah 7 kcal/gm berbanding 4 kcal/gm dari
glukosa. Pengambilan santan membekalkan tenaga segera kerana santan
mengandungi 65% asid lemak tepu rantai sederhana. Penemuan ini
mencetuskan industri pengetinan santan kelapa yang terdapat di kepulauan
Hainan untuk dieksport ke China sebagai produk minuman pembekal tenaga
segera.
Dengan bukti saintifik di atas, sudah
sampai masanya rakyat Malaysia diberi maklumat tepat supaya dapat
membuat keputusan yang bijak berkaitan pemilihan makanan harian mereka.
Masalah obesiti di kalangan kanak-kanak sekolah perlu dilhat dari sudut
yang lebih menyeluruh dan tidak sahaja dari sudut pemakanan. Juga bagi
menjaga kesihatan rakyat, sudah sampai masanya mewajibkan pelabelan
peratusan asid trans dalam produk makanan.
Sejak kebelakangan ini pula terdapat
banyak pengusaha kelapa mendapatkan santan untuk dijadikan minyak
kelapa dara. Minyak kelapa dara mengandungi pelbagai khasiat kerana
ia boleh dikategorikan sebagai makanan berfungsi. Meminum santan sama
seperti meminum minyak kelapa dara. Dua sudu besar minyak kelapa dara
(30 ml) menyamai setengah biji kelapa. Khasiat mengenai minyak kelapa
dara banyak tersebar, terutama dalam internet. Penulisan
khusus mengenai perkara ini akan dihasilkan dalam masa terdekat.
Sudah sampai masanya persepsi terhadap
santan diperbetulkan dan diletakkan pada pespektif sebenar. Setiap
khazanah alam anugerah Allah SWT kepada hambaNya mempunyai peranan
tersendiri, yang diminta ialah supaya kita sebagai hambaNya bersederhana
dalam apa juga perkara.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih di atas komen / cadangan anda...