MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Wednesday, March 12, 2014

BAGAIMANA MEMBACA MERANGSANG OTAK

PERTAMA : Membaca satu senaman minda. Dengan membaca, sel-sel otak akan menjalankan proses aktif minda menyebabkan seseorang mampu berfikir dengan baik.

KEDUA : Otak lebih cepat fokus. Melalui pembacaan, otak akan lebih fokus ketika melakukan sesuatu aktiviti.

KETIGA : Membaca meningkatkan kreativiti berfikir. Apabila seseorang banyak membaca, ia pastinya mampu mengeluarkan idea-idea di luar kotak.

KEEMPAT : Membaca rangsang memori. Jika memori tidak dirangsang, ingatan akan lemah. Permainan teka teki lebih mudah untuk meningkatkan memori. Sekaligus, elak nyanyuk di usia tua.

KELIMA : Membaca meningkatkan kemahiran komunikasi. Dengan banyak membaca, banyaklah pengetahuan yang akan diperolehi sekaligus membina keyakinan untuk berkomunikasi dengan sesiapa sahaja.No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia