MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Thursday, November 29, 2012

Apakah Bahan Kimia Yang Memberi Rasa Pedas Pada Cili?

Tahukah anda bahawa rasa pedas terhasil daripada sejenis bahan kimia dikenali sebagai kapsaisin (methyl-Nvanilil-6-nonemida).  

Kapsaisin ialah sebatian yang bertanggungjawab ke atas takat kepedasan dalam cili di mana sebatian tersebut memiliki rantai kumpulan isodesonoik dihasilkan daripada asid lemak berbentuk trans. Manakala bahagian vanililamina disintesis adalah berasal daripada asid amino fefnilalanina dan tairosina.

Antara faktor mempengaruhi kandungan kapsaisin dalam buah cili adalah daripada segi varieti, lokasi, geografi, keadaan tumbesaran, kaedah pemerosesan, peringkat kematangan dan lokasi bahagian anotami. Malah cahaya, suhu dan keadaan pembajaan juga boleh mempengaruhi jumlah kapsaisin di dalam cili.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia