MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Thursday, September 20, 2012

Sumber Makanan Untuk Rambut

Setiap sel rambut kita yang tumbuh bergantung pada nutrisi yang kita makan. Jika makanan yang kita ambil tidak cukup nutrisi, maka sel-sel rambut pun akan rosak. Justeru, pilih makanan yang sesuai seperti berikut : -

Salmon
 Kandungan omega-3, vitamin B-12 dan zat besi yang terkandung di dalam ikan salmon sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit kepala. Kekurangan zat-zat tersebut boleh membuatkan kulit kepala dan rambut menjadi kering. 

Sayur-sayuran berwarna hijau
Sayur-sayuran berwarna hijau seperti bayam, brokoli, lobak adalah sumber terbaik dari vitamin A, C, dan zat besi dan kalsium, yang diperlukan untuk mengeluarkan sebum. Sebum merupakan minyak yang dihasilkan oleh folikel rambut yang merupakan pelembap rambut semula jadi.

Kacang buncis
Buncis tidak hanya mengandungi banyak protein untuk mempercepat pertumbuhan rambut, tetapi juga mengandungi banyak zat besi, zink, dan biotin. Kekurangan biotin akan menyebabkan rambut mudah rosak. 

Tiram
Memiliki reputasi sebagai zat afrosidiak, makanan ini juga terkenal sebagai zat cinta. Namun tidak hanya itu, tiram juga mengandungi sumber zink yang merupakan antioksidan yang hebat.

Produk susu rendah lemak
 

Produk susu rendah lemak seperti susu atau yogurt misalnya, merupakan sumber kalsium yang baik. Kalsium merupakan mineral yang penting untuk pertumbuhan rambut.

Lobak
Merupakan sumber yang hebat akan vitamin A, yang baik tidak hanya untuk penglihatan, tetapi juga dapat membuat kulit kepala sihat.
  

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia