MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Thursday, September 6, 2012

Amalkan Teknik Memasak Yang Betul


Teknik memasak yang betul boleh membantu menjaga nutrisi makanan. Begitu juga ketika memasak sayuran, ia perlukan sedikit air agar kandungan vitamin C tidak berkurangan.

Kulit Dan Daun
Sebahagian vitamin dan nutrisi dalam sayuran terdapat pada kulit dan daun. Jika anda tidak ingin membuang kulitnya, bersihkan kotoran yang melekat pada sayuran.

Mengukus
Jangan mengukus sayuran terlalu lama dan adalah lebih baik menggunakan teknik steam fry atau dimasukkan ke dalam ketuhar. Mengukus dengan cepat akan membuatkan nutrisi terjaga dan warna yang asli.

Memotong
Potong sayuran dalam bentuk yang besar untuk mengelakkan hilangnya vitamin ketika dimasak. rebuslah kentang dengan kulitnya untuk mencegah kurangnya potassium dalam air.

Masa Memasak
Brokoli dan asparagus hendaklah dimasak dengan cepat. Terlalu lama dimasak akan menyebabkan sayuran ini kehilangan vitamin B dan C.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia