MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Wednesday, October 4, 2017

8 khasiat buah kurma untuk kesihatan

Related image
Apabila sebut tentang buah kurma, pasti ramai yang akan mengaitkannya dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak. Tetapi sebenarnya ramai yang tidak mengetahui bahawa buah kurma ini boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ianya mempunyai khasiat yang tersendiri.

Apa yang pasti, bagi anda yang sedang mencari alternatif untuk mengawal tekanan darah, kolesterol serta mahu mengelakkan sakit jantung ataupun strok, buah kurma ini sangat sesuai dimakan. Terdapat lapan kesan baik yang boleh kita perolehi melalui pemakanan ini.

1) Kaya dengan zat besi 
Buah kurma ini kaya dengan zat besi dan ini sangat berguna untuk anda yang ada anemia, untuk kanak-kanak dan wanita mengandung. Cukup dengan memakan 100g kurma sehari (kira-kira 0.9mg zat besi), anda telah mengambil 11% pengambilan zat besi yang perlu untuk badan.

2) Kurma mengelak cirit-birit (diarrhea)
Kurma juga kaya dengan potasium yang penting untuk menghalang cirit birit dengan melegakan dinding perut dan usus, serta merangsang bakteria (dalam perut) secara lebih efektif.

3) Kurma melegakan sembelit
Mampu melegakan sembelit, sebab itu anda disarankan untuk merendam beberapa biji kurma dalam air dan rendam selama semalaman. Minum air rendaman tersebut pada waktu pagi untuk meningkatkan pencernaan yang baik.

4) Mengawal berat badan
Jika anda mahu mengelak lemak berlebihan, anda perlu makan kurma dengan perut kosong. Ia akan mengawal berat badan anda memandangkan ia tiada kolesterol.

Image result for dates

5) Mengimbangkan kolesterol
Sangat berguna dalam mengimbang dan mengawal kolesterol yang tidak sihat (LDL) kerana kurma membersih salur darah dan menghalang pembentukan darah beku. 

6)Menguatkan jantung
Kurma yang anda renam semalaman untuk minum airnya itu, jangan dibuang bijinya. Makan begitu sahaja atau dikisar terlebih dahulu.

7) Mengawal selia tekanan darah
Ramai di antara kita yang menderita hipertensi (tekanan darah tinggi) dan orang yang begini perlu makan banyak kurma kerana ia kaya dengan potasium dan tiada langsung sodium.

8) Mampu menghalang strok
Potasium dalam kurma adalah mineral yang penting dalam membaik pulih sistem saraf dan boleh menghalang serangan strok.  Jadi ambil lebih kurang 400mg potasium sehari, anda sudah tidak perlu terlalu risau lagi. 


No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia