MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Friday, November 20, 2015

Tempoh Pembentukan Lapisan Pertama Tanah Bumi

Bumi

Untuk membentuk lapisan pertama tanah berukuran 2.5 sentimeter mengambil masa 500 tahun melalui proses semula jadi. Pada umumnya lapisan luar bumi diliputi oleh tanah yang terbentuk daripada hakisan batu, tumbuhan dan haiwan yang reput.
Bakteria dan kulat memecahkan bahan-bahan organik untuk menukarkannya menjadi tanah dan akar tumbuh-tumbuhan membantu memecahkan batu untuk tujuan yang sama. Binatang seperti tikus membantu membentuk tanah apabila mereka menggali lubang sekali gus mencampurkan bahan-bahan menjadi tanah.
Cacing tanah pula menyuburkan tanah melalui pencernaan bahan-bahan organik dan mengitar nutrien yang ada. Secara purata, tanah terbentuk daripada 45 peratus mineral, 25 peratus air, 25 peratus udara dan lima peratus bahan organik
Sumber: Estidotmy

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia