MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Wednesday, April 15, 2015

Penumpang Kereta Tanpa Memakai Tali Pinggang Keledar Disaman RM300 Mulai 1 Mac

Bermula 1 Mac ini, penumpang tempat duduk belakang yang tidak memakai tali pinggang keledar akan disaman RM300. Itu tegas Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya, Datuk Suret Singh, disamping dikenakan senarai hitam dan demerit sekiranya tidak menjelaskan bayaran saman dalam masa tiga bulan.

kereta2 "Kalau tak pakai saman 300 tidak ada tolak ansur di bawah kadar baru yg diumumkan yang akan kuat kuasa mulai 1 Mac yang tidak ada tolak ansur bagi yang tak pakai tali pinggang depan dan belakang."
Datuk Suret Singh/Ketua Pengarah JKJR

Peraturan penggunaan tali pinggang keledar oleh penumpang tempat duduk belakang dikuatkuasakan pada 1 Januari 2009. Dalam pada itu, Proton dan Perodua tampil menunaikan tanggungjawab sosial korporat, dengan memberikan tali pinggang belakang secara percuma kepada pelanggannya

Untuk rekod, hanya 16. 4 peratus daripada 226 ribu pengguna Proton dan 40 peratus daripada 526 ribu pengguna Perodua mendapatkan tali pinggang belakang secara percuma itu. Lantaran itu, Proton mengambil inisatif mengadakan kempen bermula April hingga Jun ini bagi memberi kesedaran kepada pengguna. Turut hadir, Pengarah urusan Proton Holdings Berhad, Datuk Syed Mohamed Zainal Abidin.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia