MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Wednesday, March 12, 2014

BAGAIMANA MEMBACA MERANGSANG OTAK

PERTAMA : Membaca satu senaman minda. Dengan membaca, sel-sel otak akan menjalankan proses aktif minda menyebabkan seseorang mampu berfikir dengan baik.

KEDUA : Otak lebih cepat fokus. Melalui pembacaan, otak akan lebih fokus ketika melakukan sesuatu aktiviti.

KETIGA : Membaca meningkatkan kreativiti berfikir. Apabila seseorang banyak membaca, ia pastinya mampu mengeluarkan idea-idea di luar kotak.

KEEMPAT : Membaca rangsang memori. Jika memori tidak dirangsang, ingatan akan lemah. Permainan teka teki lebih mudah untuk meningkatkan memori. Sekaligus, elak nyanyuk di usia tua.

KELIMA : Membaca meningkatkan kemahiran komunikasi. Dengan banyak membaca, banyaklah pengetahuan yang akan diperolehi sekaligus membina keyakinan untuk berkomunikasi dengan sesiapa sahaja.No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia