MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Wednesday, August 29, 2012

Tips Untuk Menghadapi Temuduga

  
  GEMBIRA dan panik menyerang anda sekaligus, ketika surat panggilan temuduga sampai ke tangan anda. 

 
Seterusnya, anda berfikir, baju apa yang patut dipakai, apa yang perlu dijawab ketika sesi temuduga, bolehkah anda melakukan kerja tersebut, atau bolehkah anda meyakinkan bakal majikan supaya menerima anda?

Jangan bimbang. Kami memberikan beberapa tips untuk mengatasi kebimbangan anda.
Temuduga adalah asas pemilihan pekerja. Anda menghantar borang permohonan, dipanggil untuk sesi temuduga dan sekarang terpulang kepada anda untuk memberikan keyakinan kepada bakal majikan anda.

Jika anda berjaya melepasi temuduga tersebut, bermakna anda akan berjaya melepasi temuduga kedua dan seterusnya sehingga anda diterima bekerja.

Berjaya beroleh panggilan temuduga bererti anda berada di pertengahan jalan dalam usaha mendapatkan kerjaya idaman.

Para penemuduga sebenarnya mengharapkan kejayaan anda kerana mereka benar-benar berharap anda akan mengisi kekosongan di syarikat mereka.

Temuduga bukan suatu penyiasatan seperti polis menyoal pesalah. Berkelakuan seperti orang dewasa, bukan mangsa.

Penemuduga sendiri bukanlah orang yang sempurna. Jika anda melakukan kesilapan, lupakan hal itu dan teruskan langkah.

Untuk berjaya dalam sesi temuduga, anda harus memahami emosi dan keadaan semulajadi. Bagaimana anda mengatasinya sama penting dengan apa yang anda katakan.

Persediaan Mental
*Persediaan adalah kunci kejayaan.
*Pastikan anda tahu apa yang akan ditawarkan kepada majikan.
*Pastikan anda tahu apa yang dikehendaki bakal majikan.
*Dapatkan maklumat mengenai syarikat tersebut.
*Kenalpasti soalan yang bakal ditanya dalam sesi temuduga.
*Siapkan diri sendiri, berfikiran positif, bersemangat, semulajadi dan jujur. 

Umumnya dalam sesi temuduga, pemohon akan ditanya soalan yang hampir serupa dan ia akan dinilai berdasarkan kriteria pekerjaan yang dipohon.

Jadi berusahalah untuk memenuhi kriteria yang dikehendaki dan bersedia menjangkakan soalan yang bakal dikemukakan. 

Jika anda berhadapan dengan panel penemuduga yang terdiri daripada dua atau lebih penemuduga, jangan panik.

Bersikap tenang dan ini akan memudahkan panel penemuduga berkomunikasi dengan anda.
Jika anda memohon suatu pekerjaan yang bersifat teknikal, anda akan berhadapan dengan soalan-soalan yang juga bersifat sedemikian.

Umpamanya, anda diberikan permasalahan mengenai perkomputeran dan diminta memberikan analisis dan menyelesaikannya. 

Jadi, pastikan anda mengingati apa yang telah anda pelajari sebelum itu.

Jika temuduga dibuat melalui telefon, kedua-dua belah tentu tidak dapat melihat satu sama lain.
Suara boleh mempengaruhi banyak perkara, oleh itu amat penting anda `didengari' sebagai seorang yang bersemangat dan berkebolehan.

Perkara yang harus diambil berat dalam temuduga:

1. `First impression' amat penting kepada penemuduga. Berikan senyuman, lihat ke arah mata mereka dan salami mereka dengan yakin.
2. Bantu penemuduga dengan `memandu' mereka melalui `kekuatan' anda.
3. Jika anda ditanyakan soalan yang sukar, jangan terburu-buru menjawab. Berfikir terlebih dahulu.
4. Tidak dapat dinafikan semua orang gementar sebelum dan ketika menghadapi temuduga. Ubat mujarab mengatasinya ialah dengan melakukan persediaan.
5. Penghujung sesi temuduga juga amat penting. Ambil peluang bertanya soalan yang sesuai atau bertanyakan sesuatu yang berkaitan.
6. Memang tidak mudah untuk menduga apa yang bakal berlaku semasa sesuatu sesi temuduga, oleh itu lakukannya dengan penuh keyakinan.

Langkah perlu sebelum menghadiri temuduga
LAKUKAN sedikit kajian mengenai sesuatu syarikat sebelum menghadiri temuduga. Usaha anda akan dapat memberikan gambaran bahawa anda benar-benar berminat mengenai kerjaya atau syarikat tersebut.


Anda perlu mengetahui potensi syarikat yang bakal anda duduki itu supaya ia mempengaruhi diri anda apabila berada di dalamnya.

Anda perlu mengambil tahu jumlah pekerja dan sejarah terdahulu syarikat tersebut supaya anda tidak kelam-kabut mempelajari banyak perkara baru apabila berada di dalamnya. 

Pengetahuan anda mengenai syarikat tersebut akan menjadikan majikan kagum dengan keprihatinan dan kesediaan anda.

Selain mengetahui profile syarikat melalui berita semasa, anda boleh juga merisik melalui laman web syarikat terbabit.

Daripada laman web tersebut, anda boleh mendapat banyak maklumat berkaitan. 

Anda boleh mendapat gambaran umum mengenai gaya dan penekanan syarikat, cara pemasaran mereka, cara mereka melatih pekerja, juga misi syarikat.

Mulakan usaha anda melalui enjin pencari seperti Yahoo!, Excite, Altavista, Lycos and Virgin.net, www.hoovers.co.uk dan lain-lain.

Bagaimanapun, jika laman-laman web ini gagal membantu, dapatkan maklumat daripada pusat kaunseling universiti anda yang pasti menyimpan banyak maklumat mengenai syarikat yang bersesuaian dengan minat anda.

Kurang pengalaman ketika temuduga

KURANG berpengalaman, keputusan peperiksaan yang tidak meyakinkan atau `miskin' aktiviti kokurikulum yang menjadi asas ketika memohon sesuatu pekerjaan? 


Jangan takut, masih ada cara untuk mengatasi kebimbangan tersebut.

i. Pengalaman Kerja
Apa saja pengalaman kerja akan memberikan anda `kemahiran boleh ubah' - anda hanya perlu memberikan tanggapan positif terhadapnya. Tumpukan kepada pengalaman yang ada dan apa yang anda perolehi daripada pengalaman tersebut. Umpamanya, jika anda sebagai pentadbir di sebuah syarikat kecil, beri tumpuan kepada pengalaman yang anda raih dalam menguruskan kewangan, kemahiran interpersonal, berurusan dengan pelbagai kerenah pelanggan dan bekerja lebih masa, sebagai pengalaman yang anda dapat. 

ii. Pencapaian Akademik
Rangka jawapan yang munasabah, jika anda menduga bakal ditimbulkan persoalan mengenai tahap akademik anda. Jika memang ada alasan yang benar seperti faktor kesihatan atau krisis keluarga sehingga menyebabkan pencapaian anda terjejas, akuilah hakikat itu. Jika tidak, jangan nafikan mengenai kegagalan yang tidak dapat dikutip semula itu, tetapi pada masa sama, nyatakan pencapaian atau pengalaman terkini. Majikan biasanya tidak begitu mementingkan pencapaian akademik jika anda dapat membuktikan kemampuan dalam cara yang lain.

iii. Aktiviti Kokurikulum

Bagaimana anda menghabiskan masa? Jika anda aktif berpersatuan untuk menghabiskan masa lapang di universiti, hal ini boleh dipertimbangkan dalam keategori pengalaman. Majikan biasanya akan melihat keseimbangan pendedahan sosial dan kemahiran berkomunikasi anda - jadi berikan penumpuan dalam hal ini. Kursus jangka pendek bagi membaiki kemahiran tertentu seperti komputer atau bahasa akan memberikan gambaran positif pada karakter anda. Bagaimanapun jika sekadar menghabiskan masa dengan berpoya-poya bersama rakan, anda hanya perlu `berlebih-lebihan' sedikit ketika memberikan gambaran. Umpamanya jika anda pernah mengendalikan suatu percutian bersama rakan, maka berikan gambaran positif mengenai kemahiran sesuai seperti kemahiran kerja berkumpulan, motivasi, perancangan dan pengurusan masa.


Rancang perjalanan sebelum temuduga
JIKA anda tidak pasti tempat temuduga tersebut, cari tempat tersebut terlebih dulu. Pastikan kedudukan pejabat tersebut. Jangan hanya bergantung kepada alamat yang diberi.


Jika tempat berkenaan berada di luar kawasan anda, rancang perjalanan berhati-hati.
Tempah tiket bas, keretapi atau kapal terbang lebih awal. 

Jika tiada kenderaan awam tersebut, sewa teksi dan pastikan pemandunya mengetahui tempat yang ingin anda tuju. 

Jika temuduga anda berlangsung di kawasan bandar, ambil tahu mengenai kadar kesesakan lalulintasnya juga.

Pastikan anda sampai 15 minit lebih awal, pastikan berita semasa jika ada kesesakan lalu lintas, banjir, kemalangan atau apa-apa kelewatan yang boleh menjejaskan kehadiran anda di tempat temuduga.

Sumber daripada :http://www.tutor.com.my/tutor/dunia.asp?y=2001&dt=&sec=Kerjaya&in=arc&start=10

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia