MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Wednesday, August 8, 2012

5 Makanan Hilangkan Bau Mulut

Biji parsli
Daun parsli sudah lama diketahui sebagai penyegar nafas. Namun rahsianya terletak dalam biji dan akar parsli.




 


Air garam
Campurkan dengan sedikit air kemudian kumur (lebih baik kumur hingga ke belakang tekak) selama 30 saat.




 
Epal
Selain epal, buat berserat tinggi seperti pear, lobak merah atau seleri pilihan yang baik.







 
 
Pudina atau kayu manis
Kalau tidak dapat mencari yang asli, gula-gula getah berperisa pudina atau kayu manis sudah memandai.








Beri dan yogurt
Mengambil yogurt dua kali sehari membantu merendahkan amaun hidrogen sulfida dalam mulut yang menjadi punca bau. Selain itu, buah seperti beri dan tembikai juga baik. Elakkan limau atau buah-buahan yang berasid.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia