MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Friday, August 25, 2017

Langkah bijak kawal penggunaan minyak kenderaan

Image result for filling gas


1. Isi minyak waktu suhu sejuk
Wap petrol akan keluar dari tangki minyak jika diisi waktu panas terik. Ia boleh mengurangkan petrol apabila hilang ditelan angin Seeloknya isi waktu sejuk yang mana ia mempunyai wap yang berlebihan.

2. Jangan tunggu simbol minyak berkelip
Pengisian minyak ketika simbol minyak berkelip tidak tepat. Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap. Sekali gus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum. Selain itu, semasa mengisi minyak pastikan diisi dengan perlahan-lahan. Ini membolehkan petrol masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol bebas dan seterusnya membazirkan minyak.

3. Kekalkan kelajuan statik
Untuk menjimatkan minyak, pastikan anda mengekalkan kelajuan kilometer yang statik. Hindari brek dan pecutan yang mengejut, ia sangat membantu untuk menjimatkan minyak. Begitu juga dengan penggunaan gear, pilih gear yang sesuai dengan keadaan ketika memandu. Antaranya jangan guna gear rendah untuk kelajuan tinggi, ini menyebabkan pembaziran minyak.

Image result for pam tayar kereta

4. Isi angin tayar dengan betul
Pastikan anda mengisi tayar dengan spesifikasi yang betul. Perhatikan carta berat dan tekanan angin yang terdapat di tempat mengisi angin sebelum mengisi angin. Jika angin kurang, akan menyebabkan kereta diapndu lebih berat dan pastinya minyak lebih banyak digunakan. Periksa angin kenderaan anda dan minta orang yang mahir memeriksa jika anda tidak pasti. 

5. Jangan jadikan kereta seperti stor
Penuh dalam kereta barang kegunaan harian anda diletak dalam kereta. Kononnya senang untuk anda menggunakannya apabila diperlukan.Anda silap kerana bebanan itu akan membuatkan kadar penggunaan minyak melebihi tahap biasa. Minyak akan banyak digunakan apabila bebanan semakin bertambah.

6. Matikan enjin bila kereta tidak bergerak
Usah membazir minyak kereta apabila kereta tidak bergerak, terutamanya ketika menunggu seseorang. Matikan enjin dan ambil angin di luar untuk menjimatkan minyak kereta anda daripada anda perlu membuka alat penghawa dingin di dalam kereta.

7. Jangan main stereng di jalan lurus

Kurangkan penggunaan stereng kereta ketika memandu di jalan yang lurus. Perbuatan mudah ini dapat meminimumkan geseran tayar dengan permukaan jalan. Sekali gus mengurangkan tekanan enjin untuk menggerakkan kereta.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia