CUKA digunakan manusia sejak berabad yang lalu. Ini
disebut dalam hadis, daripada Ummu Said RA, Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Sebaik-baik hidangan ialah khal (cuka). Ya ALLAH, berkatilah pada khal
(cuka). Sesungguhnya ia adalah makanan golongan nabi sebelum aku.
Tidak akan dilanda kemiskinan rumah yang ada khal (cuka)”. (Riwayat Muslim, Ibnu Majah) Khal iaitu istilah Arab bagi cuka.
Buah-buahan yang biasa digunakan untuk dijadikan cuka ialah anggur,
tamar, tin (fig), epal dan pir. Ia juga disediakan daripada nira kelapa,
nira nipah, beras dan gula tebu. Proses fermentasi atau penapaian
membantu bakteria penapaian mengubah gula buahbuahan kepada etanol iaitu
sejenis alkohol.
Apabila pemeraman diteruskan, bakteria asetik asid pula akan mengubah etanol kepada asid asetik.
Cuka yang digunakan orang zaman dahulu termasuk zaman Rasulullah SAW dan nabi terdahulu disediakan dengan memeram buah-buahan.
Sebaliknya cuka zaman moden yang biasa digunakan sebahagian besar suri
rumah seluruh dunia hari ini adalah cuka buatan. Cuka buatan hanya
terdiri daripada asid asetik dan air.
Walaupun cuka buatan berwarna jernih yang biasa dijual di kedai runcit
dan pasar raya besar merupakan cuka gred makanan namun ia hanya
mengandungi 5 peratus asid asetik yang dilarutkan dalam 95 peratus air.
Tidak seperti cuka buahbuahan, cuka buatan kilang sudah tentu tidak
mengandungi bahan-bahan kimia, organik, vitamin dan mineral.
Khasiat cuka
Berdasarkan kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (karya Ibnu Sina) dan kitab Al-Tib
Al-Nabawi (karya Ibnu Qaiyyim), cuka menawarkan pelbagai manfaat untuk
kesihatan manusia:
Membantu mencegah pembentukan penyakit berkaitan pembengkakan seperti bisul dan kanser.
Membantu membuang darah kotor dan melancarkan aliran darah.
Membantu mengharmonikan fungsi hati, melancarkan pembuangan toksin dan mengurangkan paras kolesterol.
Membantu mengharmonikan pergerakan usus dan melancarkan proses pencernaan makanan.
Membantu merawat masalah kerongkong, kahak dan batuk berpanjangan.
Membantu kulit daripada kesan kepanasan cahaya matahari (penulis: cuka bantu awet muda).
Membantu mengimbangi kadar asid-alkali dalam tubuh selain mengeluarkan lebihan garam.
Membantu metabolisme berjalan lebih lancar dengan membakar kalori secara lebih cepat.
Membantu tubuh menyerap kalsium secara lebih sempurna. Jadi, ia dapat menguatkan tulang dan gigi.
Membantu merawat masalah rahim (cuka cair boleh digunakan untuk
menyiram vagina bagi memelihara kesihatan vagina dan keharmonian flora
(bakteria) vagina).
Membantu menguatkan mata dan telinga.
Membantu merawat gastrik. Gastrik (gastritis) biasanya dipercayai
akibat asid berlebihan dalam perut namun sesetengah pakar berpendapat
gastritis dan asid refluks berpunca daripada kekurangan asid.
Membantu merawat masalah hempedu iaitu melarutkan batu hempedu yang terbentuk daripada kolesterol.
Mampu mencegah keracunan berpunca daripada pengambilan pelbagai jenis ubat.
Mampu meningkatkan kuantiti susu ibu.
Mampu melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (gangguan haid).
Mampu menghilangkan dahaga dan mengurangkan haba tubuh.
Berikut adalah beberapa sifat terapeutik cuka, bagaimanapun manfaatnya
tidak terbatas kepada sifat yang dibincangkan dalam artikel ini:
1. Bersifat antibakteria. Asid organik cuka buah-buahan terutama asid
asetik dikatakan masuk ke dalam sel melalui membran plasma dan membunuh
bakteria di dalam sel. Makanan diperam dengan cuka memiliki asid organik
bersifat antibakteria seperti asid laktik, askorbik, malik, sitrik,
propionik, succinic dan tartarik.
2. Bersifat antioksidan yang berkuasa. Radikal bebas merupakan bahan
utama yang menyebabkan stres oksidatif dalam tubuh. Jadi, bahan
antioksidan dalam cuka buah-buahan mampu menyekat serangan radikal bebas
dengan menderma elektron.
3. Bersifat anti-hiperglisemik (menurunkan paras gula darah). Cuka
dipercayai menghalang penghadaman karbohidrat kompleks secara penuh
(hanya sebahagian karbohidrat kompleks diubah kepada gula ringkas).
Pengambilan cuka untuk mengawal
paras gula darah penghidap diabetes disebut penulis dalam buku berjudul Diabetes Jenis 2 terbitan Alaf 21.
Profil lipid
Bahan antioksidan cuka buah-buahan dipercayai berupaya mengurangkan
risiko kanser. Cuka Kurosu iaitu cuka beras tradisional Jepun didapati
dapat menghalang pertumbuhan pelbagai jenis sel kanser termasuk kolon,
paru-paru, pundi kencing dan prostat.
Kibizu iaitu cuka tradisional Jepun yang diperbuat daripada gula tebu
(bukan gula putih terproses) didapati berupaya menghalang pertumbuhan
sel-sel leukemia. Mengambil cuka juga dikatakan mampu menghalang kanser
esophagus.
Satu daripada mengawal berat badan dan menurunkan berat badan ialah
mengambil cuka buah-buahan. Ia mempunyai sifat anti-obesiti dipercayai
kerana ia membantu seseorang cepat berasa kenyang dan seterusnya kesan
tersebut membantu mengurangkan jumlah pengambilan makanan.
Cuka membantu kesihatan jantung dengan pelbagai cara. Bahan-bahan
antioksidan dalam cuka buah-buahan dipercayai menghalang kerosakan
arteri. Keadaan tersebut membantu mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular.
Bahan antioksidan cuka buah-buahan membantu mencegah kerosakan membran
sel daripada kerosakan oksidatif. Mekanisme ini dipercayai menyebabkan
paras kolesterol rendah (LDL rendah, HDL tinggi dan jumlah kolesterol
serta trigliserida dalam julat
selamat). Selain itu cuka juga mampu mengurangkan tekanan darah.
Bahan berasaskan asid amino yang terdapat dalam cuka buah-buahan tidak
bertapis dikatakan mampu membantu merawat kecederaan akibat kebakaran.
Pengambilan bakteria asid asetik pula dikatakan membantu mengurangkan
kerosakan otot berpunca daripada keradangan yang berlaku selepas
melakukan senaman atau kerja berat.
Pengambilan cuka dipercayai meningkatkan keupayaan kognitif pada
manusia. Kajian mendapati bakteria asid asetik membina prekursor kepada
bahanbahan binaan asas tisu otak dikenali sebagai sphingolipids.
Cuka buah-buahan dipercayai mampu membantu tubuh menyerap nutrien
secara lebih cekap. Dalam hadis yang direkodkan Imam Muslim, Rasulullah
SAW bersabda, “Sebaik-baik (bahan) yang dicampurkan dalam hidangan
adalah cuka.” (Riwayat Muslim)
JUDUL BUKU TERKINI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia
LABEL
e-Books
Keratan akhbar - Berita Bencana Alam
Keratan akhbar - Berita Ekonomi
Keratan akhbar - Berita Jenayah
Keratan akhbar - Berita Kebombaan
Keratan akhbar - Berita Kesihatan
Keratan akhbar - Berita Luar Negara
Keratan akhbar - Berita Pendidikan
Keratan akhbar - Berita Sukan
Keratan akhbar - Berita Tempatan
Keratan akhbar - Dunia Haiwan
Keratan akhbar - Lensa Kamera
Keratan akhbar - Sudut Agama
Keratan akhbar - Sudut Biografi
Keratan akhbar - Sudut Dekorasi
Keratan akhbar - Sudut Hartanah
Keratan akhbar - Sudut Informasi
Keratan akhbar - Sudut Kerjaya
Keratan akhbar - Sudut Kesusasteraan
Keratan akhbar - Sudut Libur
Keratan akhbar - Sudut Lipatan Sejarah
Keratan akhbar - Sudut Pertanian
Keratan akhbar - Sudut Psikologi
Keratan akhbar - Sudut Sains Perpustakaan
Keratan akhbar - Sudut Sejarah
Keratan akhbar - Sudut Teknologi
Koleksi Video Youtube Channel (PerpustakaanJBPM Channel)
Sipnosis Buku
TANYALAH PUSTAKAWAN
ARTIKEL SEBELUMNYA
-
►
2024
(2499)
- ► October 2024 (127)
- ► September 2024 (163)
- ► August 2024 (215)
- ► April 2024 (237)
- ► March 2024 (326)
- ► February 2024 (361)
- ► January 2024 (397)
-
►
2023
(2471)
- ► December 2023 (347)
- ► November 2023 (261)
- ► October 2023 (298)
- ► September 2023 (243)
- ► August 2023 (126)
- ► April 2023 (164)
- ► March 2023 (176)
- ► February 2023 (179)
- ► January 2023 (148)
-
►
2022
(1831)
- ► December 2022 (214)
- ► November 2022 (116)
- ► October 2022 (163)
- ► September 2022 (211)
- ► August 2022 (116)
- ► April 2022 (144)
- ► March 2022 (139)
- ► February 2022 (162)
- ► January 2022 (148)
-
►
2021
(1779)
- ► December 2021 (139)
- ► November 2021 (162)
- ► October 2021 (161)
- ► September 2021 (244)
- ► August 2021 (351)
- ► April 2021 (80)
- ► March 2021 (77)
- ► February 2021 (69)
- ► January 2021 (34)
-
►
2020
(284)
- ► December 2020 (14)
- ► November 2020 (1)
- ► October 2020 (61)
- ► September 2020 (20)
- ► August 2020 (25)
- ► March 2020 (31)
- ► February 2020 (48)
-
►
2019
(533)
- ► December 2019 (15)
- ► November 2019 (37)
- ► October 2019 (59)
- ► September 2019 (20)
- ► August 2019 (37)
- ► April 2019 (67)
- ► March 2019 (52)
- ► February 2019 (43)
- ► January 2019 (24)
-
►
2018
(349)
- ► December 2018 (24)
- ► November 2018 (38)
- ► October 2018 (97)
- ► September 2018 (4)
- ► August 2018 (31)
- ► April 2018 (25)
- ► March 2018 (34)
- ► February 2018 (12)
- ► January 2018 (19)
-
►
2017
(128)
- ► December 2017 (16)
- ► November 2017 (12)
- ► October 2017 (10)
- ► September 2017 (20)
- ► August 2017 (10)
- ► April 2017 (6)
- ► March 2017 (4)
- ► February 2017 (8)
- ► January 2017 (8)
-
►
2016
(111)
- ► December 2016 (6)
- ► November 2016 (7)
- ► October 2016 (16)
- ► September 2016 (9)
- ► August 2016 (7)
- ► April 2016 (4)
- ► March 2016 (3)
- ► February 2016 (15)
- ► January 2016 (11)
-
▼
2015
(151)
- ► December 2015 (10)
- ► November 2015 (27)
- ► October 2015 (28)
- ► September 2015 (10)
- ► August 2015 (16)
- ► April 2015 (7)
- ► March 2015 (19)
- ► February 2015 (10)
-
►
2014
(80)
- ► December 2014 (9)
- ► November 2014 (4)
- ► October 2014 (11)
- ► September 2014 (4)
- ► August 2014 (7)
- ► April 2014 (16)
- ► March 2014 (9)
- ► February 2014 (5)
- ► January 2014 (5)
-
►
2013
(68)
- ► April 2013 (2)
- ► March 2013 (20)
- ► February 2013 (25)
- ► January 2013 (9)
-
►
2012
(230)
- ► December 2012 (4)
- ► November 2012 (38)
- ► October 2012 (21)
- ► September 2012 (15)
- ► August 2012 (14)
- ► April 2012 (9)
- ► March 2012 (6)
- ► February 2012 (9)
- ► January 2012 (15)
-
►
2011
(126)
- ► December 2011 (31)
- ► November 2011 (20)
- ► October 2011 (26)
- ► September 2011 (9)
- ► August 2011 (7)
- ► April 2011 (5)
- ► March 2011 (3)
- ► February 2011 (2)
- ► January 2011 (5)
ARTIKEL TERKINI
KEKERAPAN BACAAN ARTIKEL
-
PEMAKAIAN TANDA PANGKAT PAKAIAN PEGAWAI BOMBA Keterangan pakaian : Pakaian No. 1 (Pakaian Istiadat) - Dipakai oleh s...
No comments:
Post a Comment
Terima kasih di atas komen / cadangan anda...