MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

PEMBANGUNAN SISTEM PINJAMAN


Pengurusan Pusat Sumber / Perpustakaan menggunakan Sistem Pengurusan Pusat Sumber (S-LIB V5001). Ia merupakan sirkulasi sistem peminjaman, pemulangan, dan tempahan buku secara berkomputer. Sistem ini dilengkapi dengan modul yang mempunyai standard antarabangsa pengkatalogan iaitu Utiliti MARC 21 dan Z39.5. Sistem ini mula digunakan pada awal tahun 2009.

Sistem ini turut mempunyai sistem WEBOPAC (Online Public Access Catalog) untuk memudahkan pencarian bahan / buku. Sistem WebOpac ini boleh diakses sama ada di dalam blog perpustakaan ataupun di dalam laman web JBPM pada Warga.


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi menggunakan dua jenis sistem pengkelasan iaitu Library Of Congress Classification System (LCC) dan Dewey Decimal Classification System (DDC). Tujuan pengkelasan ini adalah :-

1) Menyusun bahan-bahan buku dan bukan buku dalam satu susunan teratur dan sempurna.
2) Memberi kemudahan kepada pengguna untuk mengakses dan mencari bahan dengan mudah dan cepat.
No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia