MAKLUMAN PENTING!! Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

JUDUL BUKU TERKINI

Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural Natural

Tuesday, November 15, 2016

7 Adat Sambut Bayi Ibu Ayah Perlu Tahu


Image result for new baby
Oleh:Nadia Mingguan Wanita

Sebagai tanda syukur, masyarakat Islam digalakkan untuk melaksanakan beberapa amalan tertentu sewaktu menyambut kelahiran bayi seperti yang terkandung dalam syariat islam.


1. Azan atau istiqamah
Sebaik anak anda selamat dilahirkan, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah bayi itu peril diazankan dan diiqamatkan. Kalimah pertama yang didengar oleh anak anda dipercayai dapat menjadi banteng daripada gangguan syaitan. Selain itu, sunat dibacakan pada telinga kanan bayi dengan doa yang bermaksud, “bahawasanya, aku pohon perlindungan Engkau, diri anak ini dan zuriat keturunannya kelak daripada tipu daya syaitan”


2. Khabar gembira
Anda disunatkan menghebahkan kelahirannya kepada ahli keluarga, rakan-rakan dan jiran tetangga. Ini dilakukan sebagai tanda kesyukuran dengan anugerah Allah. Bagi yang menerima berita gembira ini pula disunatkan mengucapkan tahniah sambil mendoakan kebaikan untuk ibu bapa dan bayi tersebut.


3. Nama
Nama yang dipilih untuk anak selok-eloknya disediakan terlebih dahulu. Bila sudah ada nama yang berkenan di hati, rujuk nama tersebut kepada orang yang tahu dan faham bahasa Arab. Ketahuilah sama ada sebutan dan ejaannya betul sebelum dicatatkan ke dalam sijil kelahiran anak. Sebaik-baiknya biarlah nama yang telah dipilih itu dirasmikan atau disiytiharkan pada hari ketujuh sambil dilakukan akikah.


4. Tahnik
Letakkan sedikit isi buah kurma pada bahagian lelangit setelah bayi dilahirkan sehingga isinya menyentuh keseluruhan mulut bayi dan masuk ke dalam rongga tekaknya. Amalan ini dapat menguatkan saraf-saraf yang terdapat dalam mulut bayi.


5. Cukur rambut
Amalan cukur rambut sebaik-baiknya dilakukan pada hari ketujuh selepas dilahirkan, kemudian disunatkan pula bersedekah perak yang beratnya sama dengan timbangan rambut yang dicukur itu kepada fakir miskin jika berkemampuan.


6. Akikah
Sebagai tanda gembira, buatlah kenduri makan. Dengan majlis akikah yang dianjurkan, diharap dapat mengeratkan hubungan sesame keluarga, rakan-rakan dan jiran tetangga. Dalam pada itu, dua ekor kambing (anak lelaki) ataupun seekor kambing (anak perempuan) perlu diakikahkan untuk amalan ini dan dagingnya akan dibahagi-bahagikan kepada para tetamu.


7. Khatan
Masa kini, menjadi kegemaran ibu bapa mengkhatankan anak sebaik sahaja dilahirkan. Ini terutamanya bagi anak lelaki. Berkhatan dilakukan untuk menjamin kebersihan agar dapat menghindarkan penyakit yang disebabkan oleh najis yang terkumpul di bahagian zakar.

1 comment:

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Perpustakaan, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia