MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Wednesday, December 7, 2016

Elak bahaya duduk lama di atas sofa

Image result for sit on sofa
Berdasarkan beberapa kajian yang telah dijalankan, kekerapan duduk dalam tempoh masa yang lama boleh menurunkan sistem metabolisme tubuh selain menganggu aliran darah. Kesannya, anda mudah terkena penyakit jantung, tekanan darah tinggi, hinggalah kanser.

Itu belum lagi mengambil kira bahan yang digunakan untuk menghasilkan sofa tersebut. Tidak mustahil terkandung bahan kimia berbahaya. Secara tidak langsung, ia meningkatkan risiko kesihatan. Berikut adalah beberapa tip sihat yang boleh diamalkan bagi menghindarkan diri dari terkena penyakit disebabkan kebiasaan buruk ini.

Elak material mudah koyak
Duduk di atas sofa yang mempunyai material mudah koyak dikhuatiri boleh meningkatkan pendedahan kepada bahan kimia yang terdapat dalam sofa tersebut. Oleh sebab itulah, sebelum membuat keputusan untuk membeli sofa teliti terlebih dahulu bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkannya agar tahap kesihatan sentiasa terpelihara.

Pilih bahan alami
Sofa yang menggunakan bahan semula jadi seperti kayu dikatakan lebih selamat dan sihat untuk tubuh berbanding sofa yang menggunakan bahan proses seperti poliuretana. Ini kerana, bahan tersebut menyimpan banyak sumber kimia yang tentunya membahayakan kesihatan.

Jaga kebersihan
Menjaga kebersihan sofa juga penting bagi mendapatkan tubuh yang sentiasa sihat. Paling tidak, rajinkan diri untuk membersihkan sofa sekurang-kurangnya seminggu sekali. Ingat, sofa mudah sahaja dicemari oleh debu, kuman serta kotoran yang terselit di celah-celahnya.

Jalani gaya hidup yang sihat
Menjaga kebersihan sofa sahaja sebenarnya tidak cukup sekiranya anda tidak mempraktikkan amalan gaya hidup yang sihat. Setelah mengamalkan pola hidup yang sihat merangkumi hal pemakanan, senaman, diet yang seimbang, waktu tidur yang cukup serta aktiviti riadah. Apabila semua ini telah dilengkapi, jangan pula mengambil kesempatan untuk 'berehat' lebih lama di atas sofa. Ia masih mengundang bahaya sekalipun anda telah menjalani gaya hidup yang sihat.Sumber daripada : Majalah Mingguan Wanita, Februari 2015

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia