Satu kajian yang dijalankan di Fakulti Sains
Kesihatan Universiti Pittsburgh, Amerika menyarankan pengalihan fokus
daripada omega-3s kepada memakan ikan, asli dan mudah, bakar atau
panggang, untuk meningkatkan kesihatan otak.
“Kajian kami menunjukkan mereka dengan pola makan
yang termasuk ikan bakar atau panggang, tapi bukan digoreng, memiliki
isipadu otak lebih besar di bahagian yang berkaitan dengan memori dan
kognisi,” kata penyelidik kanan James T. Becker, PhD, profesor
psikiatri, Fakulti Perubatan, University Pittsburgh.
Meskipun
banyak kajian yang memuji pelbagai manfaat kesihatan asid lemak omega-3
terutamanya kesihatan otak, namun Becker dan pasukannya tidak terkesan
dengan pengaruh omega-3s dalam kajian mereka.
“Kami tidak menemui kaitan antara tahap omega-3 dan
perubahan otak ini, yang membuat kami sedikit terkejut,” katanya. “Ia
membuat kami menyimpulkan bahawa kami menerokai ke dalam satu set umum
faktor gaya hidup yang memberi kesan kepada kesihatan otak di mana
pemakanan hanya sebahagian daripadanya.”
Dengan menggunakan imbasan otak MRI resolusi tinggi,
pasukan penyelidik yang diketuai oleh Dr. Cyrus Raji dari Residensi
Latihan Radiologi, Universiti California, Los Angeles (UCLA),
menganalisis data daripada 260 orang yang pada masa yang sama mengambil
bahagian dalam kajian kesihatan jantung. Peserta yang kesemuanya terdiri
daripada mereka yang berumur 65 tahun ke atas, dinilai berada dalam
kesihatan kognitif yang baik dalam tempoh 10 tahun kajian berlangsung,
yang bermula pada tahun 1989. Secara teratur, peserta melaporkan sendiri
pengambilan pemakanan mereka.
“Dalam kajian ini, peserta menjawab soalan mengenai
amalan pemakanan mereka, seperti berapa banyak ikan yang dimakan dan
bagaimana ia disediakan,” kata Raji.
“Ikan bakar atau panggang mengandung tahap omega-3
lebih tinggi berbanding ikan goreng, disebabkan asid lemak hancur dalam
suhu tinggi penggorengan, justeru kami mengambilkira perkara tersebut
ketika kami memeriksa imbasan otak mereka.”
Penyelidik menyimpulkan bahawa peserta yang makan
ikan bakar atau panggang sekurang-kurangnya sekali seminggu, memiliki
isipadu korteks otak besar (grey matter) kira-kira 4.3% lebih besar
berbanding yang tidak memakannya. Kognisi mereka pun lebih unggul 14
peratus berbanding yang tidak makan ikan dan lebih cenderung untuk
mempunyai pendidikan tinggi berbanding mereka yang tidak makan ikan.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih di atas komen / cadangan anda...