Ramai di antara kita berfikir sayur-sayuran sebagai
sesuatu yang kita makan pada waktu makan, tetapi tidak semestinya
begitu. Sudah tentu sangat elok kalau kita dapat makan sayur-sayuran
setiap kali waktu makan; tetapi anda juga boleh memasukkan hidangan
sayur-sayuran ke dalam sos anda, smoothie dan makanan ringan. Dengan itu, berikut adalah tiga tips terbaik untuk makan lebih banyak sayur-sayuran:
Jika anda tidak suka tekstur atau rasa sayur-sayuran,
anda boleh dengan mudah mencampurkan pelbagai sayur-sayuran seperti
labu, lobak merah, bayam dan sayur-sayuran berdaun lain ke dalam sos
pasta anda. Anda juga boleh campurkan sayur-sayuran ke dalam sos untuk
daging atau ikan. Mengadunkan sayur-sayuran ke dalam sos adalah terbaik
untuk mereka yang inginkan nutrien daripada sayur-sayuran, tetapi tidak
suka kepada rasa atau teksturnya. Cuba dan lihat jika anda akan menjadi
salah satu daripada kisah kejayaan.
Cara lain untuk memasukkan sayur-sayuran ke dalam diet harian anda adalah dengan menggunakannya dalam smoothie
hijau. Hijau di sini bukan bermakna anda harus menggunakan
sayur-sayuran hijau sahaja. Anda boleh menggunakan sayur-sayuran warna
lain seperti labu, lobak merah, tomato dan lain-lain, untuk menambah
nutrien kepada diet anda.
Dicadangkan anda tidak menggunakan terlalu banyak buah-buahan, kerana ia akan meningkatkan kandungan gula dalam smoothie.
Gunakan sayur-sayuran dengan sedikit buah-buahan untuk perisa. Jika
anda ingin menambahkan protein, anda boleh kisar badam atau ricihan
kacang lain menjadikannya serbuk dan diadun menjadi smoothie. Dengan cara ini, anda benar-benar tahu bahawa segala-galanya di dalam smoothie anda adalah terus dari alam semula jadi.
Akhir sekali, kebanyakan kita berfikir bahawa kita
perlu menggunakan keropok atau cip untuk mencelup, tetapi sayur-sayuran
adalah pilihan yang lebih sihat untuk mencelup ke dalam salsa, mentega
kacang, hummus atau kuah-kuah lain. Dengan menggunakan sayur-sayuran
seperti brokoli, kubis bunga, lobak merah, saderi dan lada benggala
untuk mencelup, anda akan mengurangkan saiz pinggang dan meningkatkan
pengambilan nutrien. Selain dari itu, pilihan ini mungkin boleh juga
membantu meningkatkan tahap tenaga anda – bukannya membuat anda merasa
lembap, seperti jika memakan kanji diproses seperti kerepek dan keropok.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih di atas komen / cadangan anda...