Monday, March 4, 2013

Petua Untuk Menjadikan Diri Anda Bersemangat


http://i.mobavatar.com/what-s-on-your-mind/semangat-pagi.jpg1. Semasa anda bangun dari tidur setiap pagi untuk pergi bekerja, bersihkanlah hati anda dengan Istighfar.
2. Elak bersangka buruk pagi-pagi sewaktu pintu rezeki terbuka. Ketika dalam perjalanan, elak fikir yang buruk-buruk pasal kerja anda. Jangan bercakap dan jangan berfikir mengenai apa jua keburukan di tempat kerja anda.

3. Keburukan menarik keburukan. Kebaikan, menarik kebaikan. Penuhkan fikiran dengan memikir hal-hal baik yang anda nampak pada diri rakan-rakan sekerja.

4. Jika anda selalu berfikir tentang keburukan di tempat kerja, fikiran anda akan menarik keburukan lain datang dan muncul dalam hidup anda. Lama kelamaan anda hilang semangat untuk pergi kerja. Niatkan kerja anda satu cara untuk anda berbakti. Lebihkan menolong orang, ringankan beban orang sedaya upaya anda.

5. Berbuat baiklah pada orang lain dengan niat untuk meningkatkan tahap taqwa, supaya apa yang anda buat di redhai Allah, iaitu berbuat baik dalam perhubungan sesama manusia agar mendapat perhatian Allah s.w.t.

6. Moga-moga dari situ rezeki anda murah jadinya, hingga anda beroleh rezeki dari sumber yang tidak disangka-sangka.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...