MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Tuesday, September 18, 2012

Tahukah anda?


  • Pada asasnya kad pengenalan yang digunakan rakyat Malaysia suatu ketika dahulu dikeluarkan hanya untuk tujuan pengecaman dan pengagihan beras pada zaman darurat.
  • Kad pengenalan mula dikeluarkan  dalam bentuk kertas biasa. Ia diperkenalkan oleh pemerintah Inggeris di Malaya melalui Emergency (Registration Area) Regulation 1948, bagi membendung ancaman pengganas komunis.
  • BCG membawa maksud Bacillus Calmette Guerin. Vaksin atau pelali ini disuntik kepada semua bayi baru lahir.
  • Nama pelali BCG (Bacillus Calmette Guerin) diambil sempena nama dua orang saintis yang berjaya menemui vaksin untuk TB iaitu Calmette dan Guerin.
  • Lionel Messi berjaya menjaringkan 68 gol semusim pada tahun 2012, sekaligus menjadi pemain pertama berjaya memecahkan rekod jaringan Gerd Mueller yang bertahan selama 39 tahun.
  • Pada usia 24 tahun, Messi menjadi penjaring terbanyak Barcelona dengan 248 gol, mengatasi rekod 60 tahun dipegang Caesar Rodriguez dengan 232 gol. Rekod ini dilakukan pada Mac 2012.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia