MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

PEMBANGUNAN SISTEM PINJAMAN


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi menggunakan Sistem Pengurusan Pusat Sumber (S-LIB V5001). Ia merupakan sirkulasi sistem peminjaman, pemulangan, dan tempahan buku secara berkomputer. Sistem ini dilengkapi dengan modul yang mempunyai standard antarabangsa pengkatalogan iaitu Utiliti MARC 21 dan Z39.5. Sistem ini mula digunakan pada awal tahun 2009.

Sistem ini turut mempunyai sistem WEBOPAC (Online Public Access Catalog) untuk memudahkan pencarian bahan / buku. Namun sistem WEBOPAC hanya boleh diakses dalam rangkaian JBPM sahaja.Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi menggunakan dua jenis sistem pengkelasan iaitu Library Of Congress Classification System (LCC) dan Dewey Decimal Classification System (DDC). Tujuan pengkelasan ini adalah :-

1) Menyusun bahan-bahan buku dan bukan buku dalam satu susunan teratur dan sempurna.
2) Memberi kemudahan kepada pengguna untuk mengakses dan mencari bahan dengan mudah dan cepat.
No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia