MAKLUMAN PENTING!! Kepada ahli perpustakaan, anda DIWAJIBKAN membawa Kad Pengenal Pegawai untuk membuat pinjaman buku. Sekiranya tiada, sila buat kad tersebut di Bahagian Operasi Dan Kebombaan Negeri masing-masing. Sila maklum pada kami sekiranya anda telah bertukar ke mana-mana tempat pertukaran bagi pengemaskinian data ahli anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima kasih.

Wednesday, January 26, 2011

Resipi Bulan Januari

Resipi 1 : BUBUR AYAM BONDA

Bahan-Bahan :-
2 pot beras 1 dada ayam - potong dadu1 bungkus rempah tumis 2 biji bawang besar - hiris 2 biji bawang putih, halia - tumbuk 1 biji lobak merah - potong dadu2 biji kentang - potong dadu 3 batang serai  
daun sup
garam / gula secukupnya
 
Cara memasak :-
Mua-Mula, panaskan minyak. Kemudian tumiskan rempah, bawang hiris, halia dan bawang putih bersama serai hingga naik bau. Kemudian masukkan air. Bila sudah mendidih, masukkan ayam. Selepas itu masukkan lobak merah dan kentang. Bila sudah mendidih masukkan beras, biar sampai beras itu menjadi kembang. Setelah beras menjadi kembang, masukkan garam dan gula. Akhir sekali, masukkan daun bawang. SELAMAT MENCUBA!

------------------------------------------------------------------

Resipi 2 : CENDAWAN BERINTI

Bahan-Bahan :-
8 biji telur, jenis kecil, direbus dan direndam di dalam air
4 tangkai daun bawang, dicincang
1 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
1 camca besar mentega
8 keping daging salai
4 biji tomato, dibelah dua
1 camca besar mayonis
Daun salad, dipotong halus
Garam secukupnya
 Lidi Koktel

Cara Membuat :-
Kupas telur dan hiris sedikit pada bahagian tirusnya supaya ia mudah tegak. Hiris bahagian atas telur supaya mudah mengeluarkan kuningnya. Hancurkan kuning telur dan campurkan ia bersama daun bawang, sos cili, sos tomato, mentega dan sedikit garam. Masukkan semula campuran kuning telur ke dalam putih telur tadi.Potong daging salai, lebar sedikit daripada hujung telur dan letakkan daging supaya mudah ditenggekkan tomato. Picitkan mayonis berbintik-bintik pada tomato. Letakkan telur-telur berbentuk cendawan pada salad di dalam piring. Kemudian cucukkan telur tadi pada lidi koktel dan membentuk seperti satey. SELAMAT MENCUBA! 
 
------------------------------------------------------------------

Resipi 3 : CHOCO BANANA SMOOTHIES 

Bahan-Bahan :-
pisang 1-2 biji bergantung kepada saiz pisang.
milo 3-4 sudu besar 
susu segar/ susu sejat 1 cawan
gula (ikut suka)
ais batu 7-8 ketul.

Cara Membuat :-
Masukan kesemua bahan ke dalam blender. Kisar hingga semuanya sebati dan ais tadi telah betul-betul hancur. Kemudian tuangkan ke dalam gelas dan sedia untuk di nikmati. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...


Unit Pusat Sumber Dan Dokumentasi, Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia