Friday, February 18, 2011

Resipi Bulan Februari

Resipi 1 : BANANA FILLED FRENCH TOAST

Bahan-Bahan :-
1 loaf French bread
2 bananas (not overripe)
½ cup brown sugar
¼ cup pecans (optional)
3 large eggs
¾ cup milk or cream
1 teaspoon vanilla
¼ cup unsalted butter 

Cara Membuat :-
Cut bread loaf in 1-inch-wide slices, and slice pockets in each. Peel and slice bananas. Mix brown sugar and nuts. Lay bananas in pockets and sprinkle sugar mixture on top. Mix together eggs, milk and vanilla. Dip each French toast piece into egg mixture; place in skillet with melted butter. Cook until brown. Add more butter, if needed. Can keep warm in oven if desired.
To enhance the dish, dress the banana toasts with powdered sugar, maple syrup or whipped cream. 

-------------------------------------------------------------------

Resipi 2 : ARNAB MASAK MERAH
Bahan-Bahan :-
1 kilo daging arnab - digoreng ½ masak
1 kotak santan

Bahan A:
6 tangkai cili merah)
2 batang serai )
2 labu bawang besar )
2 ulas bawang putih )          dikisar halus
1 inci halia )
1 inci lengkuas )

Bahan B:
½ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
½ cawan kismis
Mixed vegetable
2 helai daun kunyit

Sedikit minyak, garam dan gula
Hiasan:
Daun bawang/sup

Cara Membuat :-
Tumis bahan A. Bila wangi, masukkan bahan B. Bila bahan B sebati dan sedikit masak, masukkan arnab yang telah 1/2 masak. Masukkan daun kunyit dan santan. Bila didih, masukkan mixed vegetable Masukkan kismis, garam, gula secukup rasa. Bila telah naik minyaknya, angkat dan hidangkan dengan ditabur daun sup/bawang. SELAMAT MENCUBA!

TAMBAHAN : Boleh dimakan dengan nasi, pulut kuning atau roti.  

-------------------------------------

Resipi 3 : TAT EPAL DAN BADAM

Bahan-Bahan :-
175 gm tepung gandum
75 gm mentega
1 sudu besar gula
Secubit garam
1 biji telur (pukul)

Bahan-bahan isi:
120 gm serbuk badam
50 gm mentega
6 biji epal (buang kulit dan hiris nipis)
1 biji telur
50 gm gula kastor
1 sudu teh serbuk kayu manis

Cara Membuat :-
Ayak tepung dan garam. Gaul mentega dengan tepung hingga menjadi serbuk roti. Masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang kental. Uli sebentar dan sejukkan setengah jam. Keluarkan daripada peti sejuk dan nipiskan di dalam acuan 10 cm. Sementara itu pukul mentega, telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk badam dan tuang ke dalam pastri. Susun hirisan epal di atasnya. Hias bahagian tepi dengan lebih pastri. Bakar selama 30 hingga 35 minit. SELAMAT MENCUBA! 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen / cadangan anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...